De vragende manager

De vragende manager: inspirerend of irritant?

Onze medewerkers zeggen al jaren dat wie met één vraag mijn kantoor binnenkomt, er met tien weer uitgaat. In eerste instantie wordt dit niet als prettig of behulpzaam ervaren, maar eerder als frustrerend. Dat begrijp ik. Wanneer je een probleem hebt en je leidinggevende om hulp vraagt, wil je het liefst direct een oplossing.

vragende-manager-01

Waarom al die extra vragen?

Een eenvoudige metafoor illustreert het belang hiervan. Stel, je vraagt iemand de weg. Een lokale bewoner kan direct een reeks instructies geven: “Hier rechtdoor, bij het tweede stoplicht links, dan bij het oude gebouw rechts, een stukje met de weg mee en dan weer links.” Voor iemand die de omgeving niet kent, zijn deze aanwijzingen moeilijk te onthouden en moet de route vaak opnieuw worden nagevraagd.

Een effectievere aanpak is om vragen te stellen: “Ben je hier eerder geweest? Wat herinner je je nog? Ah, het stadhuis. Kun je de rotonde voor het stadhuis vinden?” Door de route op deze manier samen te ontdekken, blijft deze beter hangen. De kans is groot dat je de volgende keer zonder hulp de weg vindt.

Zelf de route naar succes bepalen

Dit principe is direct toepasbaar in de werkomgeving. Vaak draait een vraag van een medewerker om het bereiken van een doel: hoe kom ik van A naar B? Iedereen zal dit doel op een andere manier bereiken, afhankelijk van ervaring, kennis en kunde. Daarom is het effectiever om niet direct antwoorden te geven, maar eerst de achterliggende behoefte te achterhalen. Hieronder een voorbeeldgesprek tussen een leidinggevende (L) en een medewerker (M):

M: Ik moet morgen een offerte indienen bij klant A. Hoe doe ik dat?
L: Waarom wil je een offerte indienen?
M: Omdat ik heb beloofd dit morgen te doen.
L:
Dus als je de offerte indient, heb je je doel bereikt?
M: Ehh, nee. Als we de opdracht krijgen, heb ik mijn doel bereikt.
L: Weet je precies wat de klant in de offerte wil zien?
M: Ik denk het, maar weet het niet zeker.
L: Kun je de klant nog bellen om dit te verifiëren?
M: Ja, dat kan. Dan vraag ik ook meteen hoe zij de offerte gepresenteerd wil hebben.
L: Mooi. Hier is een standaard template die we gebruiken.

De leidinggevende had direct een antwoord kunnen geven en de medewerker zou binnen een minuut de deur uit zijn. Dit lijkt efficiënt, maar de kans is groot dat de offerte niet aan de verwachtingen voldoet. Dit leidt tot extra werk of zelfs een verloren opdracht. Door vragen te stellen, ontdekt de medewerker zelf de beste aanpak, leert hiervan en vergroot zijn of haar succes.

De kracht van vragen in leiderschap

Wanneer medewerkers hun eigen pad uitstippelen, leidt dit tot meer efficiëntie en intrinsieke motivatie. Succes dat je zelf hebt bereikt, werkt immers het meest motiverend. Gelukkig hebben onze medewerkers dit inmiddels door en maken ze er zelfs grapjes over met nieuwe collega’s. Uiteindelijk groeit iedereen hierdoor.

Jouw visie op effectief leiderschap

Dit artikel is geschreven door Marco Wessels, partner bij KIM Plus Delta BV. Op LinkedIn deelt Marco zijn kennis en inzichten in zijn voortdurende zoektocht om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Hij nodigt je uit om jouw visie en ervaringen op dit onderwerp te delen.

Zoeken