Hoe meten we menselijk kapitaal?

Hoe ziet een aantrekkelijk en energiek arbeidsklimaat eruit?

Bij KIM Plus Delta BV zijn wij continu bezig met de vraag wat een werkklimaat echt aantrekkelijk en inspirerend maakt. Ons succes is direct gekoppeld aan de prestaties en betrokkenheid van onze medewerkers. In het boek Weg met alle regels beschrijven Buckingham en Coffman van The Gallup Organization hun onderzoek naar de factoren die bepalend zijn voor een stimulerende werkomgeving.

menselijk-kapitaal-01

Twaalf kernvragen als fundament voor goed werkgeverschap

Buckingham en Coffman hebben honderdduizenden werknemers geïnterviewd en hun antwoorden met statistische analyses teruggebracht tot twaalf essentiële vragen. Deze vragen meten de aspecten die doorslaggevend zijn bij het aantrekken en behouden van talent. Opvallend is niet alleen wat er wel wordt gevraagd, maar vooral wat wordt weggelaten. De focus ligt niet op arbeidsvoorwaarden of beoordelingsscores voor leidinggevenden, maar op waardering, professionaliteit en ontwikkelmogelijkheden – thema’s die wij bij KIM Plus Delta BV als essentieel beschouwen.

Hard op de inhoud, zacht op de relatie

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis, maar een echt aantrekkelijke werkomgeving gaat verder. Wij geloven in een cultuur waarin persoonlijke ontwikkeling, eigen verantwoordelijkheid en het mogen maken van fouten centraal staan. Daarnaast hechten we veel waarde aan vakmanschap, professionaliteit en het vermogen om elkaar constructief aan te spreken. Dit vatten wij samen in de uitdrukking: hard op de inhoud, zacht op de relatie.

Dit betekent dat we duidelijke afspraken maken over verantwoordelijkheden, deadlines en resultaten. We spreken elkaar hierop aan, maar altijd op een positieve en constructieve manier. In veel organisaties zien we het tegenovergestelde: vergaderingen zonder focus, waarin frustratie de boventoon voert en concrete actiepunten ontbreken. Dergelijke situaties zijn funest voor een productieve werkomgeving.

Een andere veelvoorkomende ergernis is leiderschap dat verwachtingen schept maar deze niet waarmaakt. Het is frustrerend om een loonsverhoging of opleidingsmogelijkheid mis te lopen, maar nog erger wanneer deze aanvankelijk wordt beloofd en vervolgens zonder uitleg uitblijft. Wij vinden transparantie hierin cruciaal: als iets niet mogelijk is, geven we een duidelijke onderbouwing. Kunnen we het niet goed uitleggen, dan schieten we als werkgever tekort.

Wat bepaalt jouw arbeidsvreugde?

Uit het onderzoek van The Gallup Organization blijkt dat de volgende twaalf vragen bepalend zijn voor werkplezier en betrokkenheid. Welke vind jij het belangrijkst?

  1. Weet ik wat er op mijn werk van mij wordt verwacht?
  2. Beschik ik over de juiste middelen en tools om mijn werk optimaal te doen?
  3. Kan ik dagelijks werk verrichten waarin ik uitblink?
  4. Heb ik recent erkenning of waardering gekregen voor mijn prestaties?
  5. Word ik als individu gewaardeerd door mijn leidinggevende of het management?
  6. Is er iemand die mij stimuleert om mij verder te ontwikkelen?
  7. Wordt mijn mening op het werk serieus genomen?
  8. Geeft de missie van de organisatie mij het gevoel dat mijn werk ertoe doet?
  9. Hechten mijn collega’s waarde aan kwalitatief goed werk?
  10. Heb ik een hechte band met ten minste één collega?
  11. Heb ik in de afgelopen zes maanden met iemand gesproken over mijn vooruitgang?
  12. Krijg ik voldoende kansen om te leren en te groeien in mijn werk?

Deel jouw visie op aantrekkelijk werkgeverschap

Dit artikel is geschreven door Marco Wessels, partner bij KIM Plus Delta BV. Op LinkedIn deelt Marco zijn kennis en inzichten in zijn voortdurende zoektocht om een aantrekkelijke werkgever te zijn voor professionals. Hij nodigt je uit om jouw visie en ervaringen op dit onderwerp te delen.

Zoeken