Categorieën
Uncategorized

Hoe meten we menselijk kapitaal?

Hoe ziet een aantrekkelijk, energiek arbeidsklimaat er precies uit?

Dit is een onderwerp dat ons bij KIM Plus Delta BV erg intrigeert. Wij weten namelijk dat ons succes afhangt van de prestaties van onze medewerkers en medewerksters. Buckingham en Coffman van The Gallop Organization deden hier onderzoek naar en schreven hun bevindingen op in het boek “Weg met alle regels”.

Twaalf vragen om te meten wat medewerkers belangrijk vinden

Buckingham en Coffman hebben honderdduizenden medewerkers geïnterviewd. Zij vergeleken deze vragen en antwoorden middels statistische analyse met elkaar. En wisten honderden vragen terug te brengen tot twaalf. Deze twaalf vragen meten de essentiële factoren waaraan voldaan moet worden om de meest getalenteerde medewerkers te behouden en aan te trekken.

De kracht zit hem niet in de vernieuwde vragen, op zich zijn het allemaal bekende onderwerpen. Misschien zit de kracht wel meer in wat er niet gevraagd wordt. De vragen gaan niet over arbeidsvoorwaarden en hoe tevreden je hiermee bent. Of vragen je niet om je leidinggevende een cijfer te geven. Vragen die in de meeste personeelsonderzoeken wel voorkomen. De vragen gaan over waardering, professionaliteit en ontwikkelmogelijkheden. Iets wat ons bij KIM Plus Delta BV zeer aanspreekt.

Hard op de inhoud, zacht op de relatie

Goede primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar ook niet meer dan logisch voor een goede werkgever. Persoonlijke ontwikkeling, eigen verantwoording, fouten mogen maken, leuke collega’s, de menselijke maat zijn onderwerpen waar wij graag aandacht aan geven. Maar ook vakkennis, professionaliteit en elkaar durven aanspreken zijn voor ons uitermate belangrijk. Voor dit laatste gebruiken wij de uitdrukking “hard op de inhoud, zacht op de relatie”.

Wat zoveel inhoud dat je goede afspraken met elkaar maakt over wie doet wat, hoe lang mag je er over doen en wanneer is het klaar? We spreken elkaar aan op deze afspraken, maar doen dat vooral op een positieve manier zonder negatieve bewoordingen. Hoe vaak zien we in onze omgeving niet dat dit anders gaat, waar iemand een vergadering voorzit, boos en geïrriteerd reageert omdat resultaten niet gehaald worden. Maar de vergadering gaat vaak niet over de inhoud, duurt te lang en als klap op de vuurpijl wordt deze afgesloten zonder concrete afspraken en deadlines.

Een andere veel voorkomende ergernis is de leidinggevende die maar belooft, maar deze belofte niet waarmaakt. Natuurlijk is het vervelend als je geen salarisverhoging krijgt of niet naar de cursus mag, die je zo graag wilt volgen. Maar nog vervelender is het als jouw leidinggevende dit belooft,  maar dit niet kan verantwoorden en jou hierdoor maanden aan het lijntje houdt. Wij luisteren liever goed naar jouw vraag en onderbouwing. En als het niet kan, dan geven we daar een goede uitleg voor. Kunnen we het niet uitleggen, dan doen wij als werkgever iets niet goed.

Welke vraag is voor jou het belangrijkste om jouw arbeidsvreugde te meten?

Bovenstaand zijn voorbeelden van wat zo genoemde “zachtere waardes”, maar uit het onderzoek van The Gallop Organization blijkt dat deze voor werknemers essentieel zijn. Hieronder de twaalf vragen. Welke is voor jou het belangrijkste om je arbeidsvreugde te meten?

  1. Weet ik wat er op mijn werk van mij wordt verwacht?
  2. Beschik ik over alle gereedschappen en middelen om mijn werk optimaal te kunnen verrichten?
  3. Ben ik in de gelegenheid om iedere dag dat werk te doen waarin ik het beste ben?
  4. Heb ik de afgelopen maand erkenning of lof gekregen voor het goede werk dat ik heb gedaan?
  5. Wekt mijn leidinggevende of iemand van het management de indruk dat ik als persoon belangrijk wordt gevonden?
  6. Is er op mijn werk iemand die mij aanmoedigt om me verder te ontwikkelen?
  7. Heb ik op mijn werk het gevoel dat mijn mening ertoe doet?
  8. Geeft het doel of de missie van de onderneming mij het gevoel dat mijn werk van belang is?
  9. Is er mijn collega’s veel aan gelegen om kwalitatief goed werk te doen?
  10. Heb ik op mijn werk een beste vriend?
  11. Heb ik de afgelopen zes maanden met iemand gepraat over de vooruitgang die ik heb gemaakt?
  12. Heb ik in mijn werk voldoende kansen om te leren en te groeien?

Deel jouw mening en visie over goed en aantrekkelijk werkgeverschap

Dit artikel is geschreven door Marco Wessels, partner bij KIM Plus Delta BV.  Op LinkedIn deelt Marco zijn kennis en ervaringen in zijn zoektocht om een goede, aantrekkelijke werkgever te zijn voor jonge professionals. Marco nodigt je uit om jouw mening en visie op dit onderwerp met hem te delen.