Categorieën
Artikelen Kennisbank

Grijze data: van black box naar white spot

Grijze data: van black box naar white spot

Digitale transformatie, informatietijdperk of digitalisering. Welke termen je precies gebruikt maakt niet zoveel uit, feit is dat de afgelopen decennia de grote omslag van analoog naar digitaal plaatsvond.

Het echte omslagpunt kwam volgens onderzoekers in 2002, toen er evenveel informatie analoog als digitaal was. Daarna ging het rap. Dit zorgt ervoor dat er een ongekende hoeveelheid data is, die enorme potentie heeft voor je bedrijfsvoering.

grijze-data-digitale-transformatie-kimplusdelta

Alles digitaal

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en is zo langzamerhand alles gedigitaliseerd. Foto’s en afbeeldingen worden digitaal opgeslagen, alles wat je maar wilt weten kun je online vinden, en zelfs een koffiezetapparaat is in veel gevallen digitaal. Dat betekent automatisch dat er data worden gegenereerd. Wat staat er op zo’n afbeelding, welke zoekopdrachten doe je en hoeveel kopjes koffie van welke soort drink je?

Van grijze data naar white spots

Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties. Machines in een fabriek laten een spoor van data achter, net als camera’s langs de snelweg die nummerborden registreren. En wat dacht je van HR-, CRM- of financiële systemen?

Er is dus een ongekende hoeveelheid data beschikbaar in een organisatie, maar die wordt vaak nog niet ontsloten en daardoor niet gebruikt. We noemen dit grijze data. Je zit daarmee op een potentiële goudmijn, maar wat het precies voor je kan doen is onbekend; één grote black box. Het is daarom belangrijk te zoeken naar white spots, oftewel erg waardevolle ontdekkingen.

Verzamelen van gegevens in een industriële omgeving

Onze klanten opereren meestal in industriële omgevingen, zoals;

  • Fabrieken
  • De auto-industrie
  • Overslagbedrijven
  • Brouwerijen.

Machines bij deze klanten worden vaak aangestuurd door een PLC, Programmable Logic Controller. Dit is een industriële computer die productieprocessen aanstuurt en vervolgens allerlei gegevens vanaf de productievloer opslaat.

Vervolgens wordt deze data gebruikt om opdrachten te geven aan de machines of apparaten waarop de PLC zit aangesloten. Dat kan iets simpels zijn als starten of stoppen, maar ook meer ingewikkelde commando’s. Tegelijkertijd wordt gecontroleerd of alle metingen binnen de gestelde normen vallen en het proces dus goed verloopt. Daar stopt het dan.

Van informatie over het productieproces naar OEE

Natuurlijk is dit al een mooi gebruik van data, maar er kan nog veel meer. Een duidelijk voorbeeld is de OEE (Overall Equipment Effectiveness). Een simpele, praktische en krachtige KPI (key performance indicator) om de prestaties van het productieproces te monitoren én te verbeteren.

Verbeteren doe je binnen drie categorieën, waarbij je kijkt waar de grootste winst valt te behalen. Deze categorieën zijn beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. Beschikbaarheid meet de verliezen in relatie tot (geplande en ongeplande) stilstanden. Prestatie meet de verliezen in relatie tot achterblijvende snelheid. Kwaliteit ten slotte gaat over orders die niet volledig zijn afgerond. Samen maken deze drie KPI’s de OEE. Met OEE heb je dus een volledig inzicht in de effectiviteit van de productie.

Data is overal!

Het belangrijkste om aan de slag te kunnen met grijze data, is het besef dat data overal is. In eerder genoemde machines, door sensoren en diverse systemen. Het is extra waardevol om verschillende data(bronnen) te combineren, wat mogelijk is doordat vrijwel alle systemen beschikken over API’s waarmee je data uit de systemen kunt halen.

Wees je wel bewust dat focus belangrijk is. Bedenk welke problemen je op wilt lossen en hoe je data daarvoor kunt inzetten. Dan is data het meest krachtige middel dat er is.

Een digitale detox kan soms ook geen kwaad

Ben je trouwens op het verkeerde been gezet door de term white spot? Dat kan! Met white spot wordt ook wel bedoeld de (spaarzame) plekken in Nederland waar je geen bereik hebt. Door alle digitalisering hebben veel mensen behoefte om een tijdje offline te zijn.

De volgende vakantie toch maar eens een digitale detox? Een goed idee, want door afstand te nemen kom je vaak op de beste ideeën hoe je data kunt inzetten voor je organisatie.

Volg onze artikelreeks over Datagedreven
Werken en Dashboarding op LinkedIn

KIM Plus Delta schrijft een serie artikelen over datagedreven werken en dashboarding. Denk jij ook dat er binnen jouw organisatie veel te behalen valt met grijze data? We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat in de comments op LinkedIn weten waar jouw organisatie tegenaan loopt, deel jouw ervaringen of stel vragen aan onze data-experts en ontvang tips.

Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen met KIM Plus Delta bij vragen, of als je hulp nodig hebt bij het vinden van jouw white spots.