Categorieën
Artikelen Kennisbank

Zo vind je je weg in de data jungle

Zo vind je je weg in de data jungle

Welcome to the (data) jungle, baby! Data mag dan het ‘nieuwe goud’ zijn, het is tegelijkertijd een treasure hunt. Want er is inmiddels zo ontzettend veel data, dat het lastig wordt door de bomen het bos
– herstel: de jungle! – te zien. Om er het maximale uit te halen, moet je je databronnen slim gebruiken. We vertellen je graag hoe je de weg vindt in de data jungle en hoe je start met datagedreven werken.

Wildgroei aan data

De hoeveelheid data neemt nog steeds exponentieel toe. De belangrijkste reden hiervoor is de digitalisering. Er is tegenwoordig bijna geen proces meer te bedenken dat nog analoog gedaan wordt. Op het moment dat een proces digitaal wordt, creëer je ook direct informatie in een digitale vorm: data. Bovendien genereren computersystemen zelf ook weer data. Stel: je neemt contact op met een klantenservice. Dan wordt niet alleen inhoudelijke informatie in een systeem vastgelegd, maar automatisch ook de datum, tijd en medewerker die het contact afhandelt.

Hetzelfde geldt voor allerlei apparaten die data genereren. Van het koffiezetapparaat op kantoor, de zonnepanelen op je dak tot de machines in grote fabrieken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over apparaten waarvan de belangrijkste taak data verzamelen is, zoals telsystemen langs de snelweg. De hoeveelheid data woekert dus net zo hard als de planten en bomen in de jungle!

Databronnen versus datasets

Wat is is het verschil tussen een databron en dataset(s)? Een databron is de oorspronkelijke locatie van data, die leidt tot een dataset.
Een dataset kan uit meerdere databronnen afkomstig zijn. Voordat je de data induikt zet je die databronnen eerst op een rij. Hoe pak je dit het beste aan?

Gebruik een landkaart
voor je treasure hunt

Als je gaat schatzoeken heb je een goede landkaart nodig. Dat geldt ook voor data. Om de weg te vinden in de data jungle maak je een overzicht van databronnen in een databronnenkaart. Daarna kies je een eerste gebied om mee te starten. En dan ga je natuurlijk voor het gebied met de grootste kans op goud.

Maak een plan om te starten
met datagedreven werken

Begin niet zonder een uitgedacht plan, want dan is de kans groot dat je verdwaalt in de data jungle. Je plan bevat aan de ene kant je probleemstelling of het doel dat je wilt bereiken met data. Aan de andere kant helpt de databronnenkaart je om richting te geven. Welke data heb je, en welke antwoorden kun je daaruit halen? Sluiten de doelen en de data op elkaar aan? Geweldig, dan kun je van start! 

 

Wil je weten hoe je het beste kunt starten?

Lees dan ons artikel Van start met datagedreven werken. Daarin vertellen we je hoe je dat in vijf heldere stappen voor elkaar krijgt.

Volg onze artikelenreeks over
Datagedreven Werken en Dashboarding.

Dit artikel is onderdeel van onze reeks over datagedreven werken en dashboarding. Je vindt alle artikelen op onze website en we posten ook op LinkedIn.

Ben jij ook wel eens verdwaald in de data jungle, of heb je inmiddels de weg gevonden? We zijn heel benieuwd naar je ervaringen. Ook als je vragen hebt of een onderwerp waarover je graag wilt lezen in deze serie, vinden we het leuk als je een comment achterlaat op LinkedIn

Wil je eens sparren over data, dashboarding of starten met datagedreven werken? Neem dan contact met ons op.