Home » Kennisbank asset management » Stappenplan “Hoe start je vandaag nog met Datagedreven Werken”?
Stappenplan “Hoe start je vandaag nog met Datagedreven Werken”?
Alle begin is moeilijk. Ook als je start met datagedreven werken. Want help, waar moet je beginnen? Toch is het heel simpel: denk groot, maar begin klein. Sterker nog: begin gewoon!
Volg het heldere en eenvoudige stappenplan hieronder en zet de eerste stappen richting een datagedreven organisatie.
Stap 1
Bepaal je doelen en je scope
‘We moeten iets met data!’ Omdat het een hot topic is. Of omdat iedereen het doet. Maar Dick Advocaat leerde ons al: ‘Je moet niets, behalve doodgaan en belasting betalen’. Zijn gewaardeerde collega Johan Cruijff zei: ‘Zonder doel kun je niet scoren’. Wij kunnen het niet méér dan eens zijn met beide heren. Je moet helemaal niets met data, behalve wanneer het je helpt bij je doelstellingen. De mogelijkheden daarvoor zijn legio.
Door digitalisering zijn er oneindig veel data beschikbaar waarmee je inzicht kunt krijgen in je bedrijfsprocessen en -resultaten. Op basis daarvan kun je datagedreven beslissingen nemen, in plaats van handelen op onderbuikgevoel. Bepaal dus welke doelen je wilt behalen en op welke manier je daar data voor in kunt zetten.
Stap 2
Maak concreet wat je nodig hebt
Wanneer je op grote lijnen helder hebt wat je doelstellingen zijn, maak je concreet wat je nodig hebt om dat te kunnen meten, weergeven en analyseren. Welke data uit welke systemen wil je gebruiken, bijvoorbeeld. Ook onderzoek je of die data inderdaad antwoord geeft op je vraag, of dat je bijvoorbeeld eerst moet opschonen.
Daarnaast onderzoek je hoe je het technisch gaat inrichten. Hoe is data ontsluiting geregeld bijvoorbeeld, en welke visualisatietools ga je gebruiken. En wat dacht je van mensen en processen? Er is straks analysekennis en -capaciteit nodig om de informatie te interpreteren en actie te ondernemen waar nodig. Daarvoor moeten ook bepaalde processen worden ingericht.
Stap 3
Inrichten en data verzamelen
Als de plannen gemaakt zijn, gaan we daadwerkelijk aan de slag. De data wordt aangeleverd, de dashboards en rapportages worden gebouwd en waar nodig wordt bijgestuurd om doelen die we in de eerste stap hebben bepaald te bereiken.
Stap 4
Maak informatie van je data
In stap 2 zeiden we het al: er zijn mensen nodig om uiteindelijk informatie te maken van gegevens. Analisten interpreteren de gegevens die ze in de dashboards en rapporten en plaatsen ze in een context. Op basis daarvan maak je je beslissingen. Gebaseerd op feiten, niet (meer) op een onderbuikgevoel.
Stap 5
Kijk vooruit en blijf verbeteren
Zo, je bent onderweg! Inderdaad, onderweg… Want klaar ben je eigenlijk nooit. Nadat je de eerste belangrijke metingen (KPI’s of Key Performance Indicators) in kaart hebt gebracht, wil je waarschijnlijk meer. Dieper in de materie, of ook andere KPI’s volgen. Bovendien blijven bepaalde metrics altijd relevant en wil je steeds blijven verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheid.
Volg onze artikelreeks over Datagedreven
Werken en Dashboarding op LinkedIn
Natuurlijk zijn er nog andere factoren die ook een rol spelen als je start met datagedreven werken. Wat dacht je van privacy & security, IT, hoe vind je de juiste mensen, hoe houd je je kennis op peil en meer. Lees hierover de volgende keer verder, want dit artikel is onderdeel van onze reeks over datagedreven werken en dashboarding.
Ben jij inmiddels goed onderweg met datagedreven werken en heb je tips voor organisaties die nog aan het begin staan? Laat dat dan weten in de comments op LinkedIn! Wil je eens sparren over data, dashboarding of starten met datagedreven werken? Neem dan contact met ons op!