Categorieën
Artikelen Kennisbank

Drie voordelen (en één nadeel) van Power BI

Drie voordelen (en één nadeel) van Power BI

Power BI is de populairste Business Intelligence tool van het moment, volgens Gartner’s Magic Quadrant. Dan zullen ze wel iets goed doen! Maar wat maakt nou eigenlijk dat zoveel mensen Microsoft Power BI gebruiken? Wij zetten de voordelen van Power BI voor je op een rij. 

voordelen-power-bi-kimplusdelta

Wat is een Business Intelligence tool?

Het doel van Business Intelligence is dat je grote hoeveelheden data omzet in bruikbare informatie. Op basis van deze informatie krijg je inzicht, bijvoorbeeld in de prestaties van je organisatie, je afdeling of je team. Met dat inzicht kun je dan weer snel beslissingen nemen om bij te sturen waar nodig, of om steeds verder te verbeteren. 

Power BI helpt hierbij. Met deze tool kun je grote hoeveelheden data visualiseren en analyseren. Bovendien deel je dat gemakkelijk met andere gebruikers. Door de gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide mogelijkheden van Power BI zijn wij in ieder geval fan. 

Je leest meer over Microsoft Power BI in ons artikel Wat is Power BI en wat kun je ermee? Bovendien zijn er nog drie voordelen wat Power BI bijzonder waardevol maakt.

Voordeel 1

Power BI past naadloos binnen je bestaande Microsoft-omgeving

Heel veel organisaties – zo niet de meeste – werken met Microsoft Office. Omdat Power BI ook onderdeel is van Microsoft biedt dat veel voordelen. Zo deel je de data-inzichten die je hebt direct in de Office-tools die je dagelijks gebruikt, zonder dat je van applicatie hoeft te wisselen. Wel zo veilig, want exporteren naar andere Office-indelingen zorgt ervoor dat de beveiliging intact blijft. Bovendien kom je met handigheden in bijvoorbeeld Excel of Powerpoint een heel eind in Power BI, omdat alles op dezelfde principes is gebaseerd. 

En wat dacht je van Microsoft Teams? Voeg bijvoorbeeld interactieve rapporten direct toe aan gesprekken in Teams. Nooit meer zoeken en het bevordert de samenwerking! Door samen naar de datavisualisaties in Power BI te kijken, neem je sneller beslissingen.

Voordeel 2

Autorisaties regel je via Active Directory

Een ander voordeel is dat je de toegang tot Power BI gemakkelijk en intuïtief regelt. Power BI maakt namelijk gebruik van Active Directory (AD) om gebruikers te verifiëren. In de active directory staan inloggegevens van gebruikers en zijn toegangsrechten en -eisen vastgelegd. Al deze gegevens bestaan al en zijn logisch opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de toegang tot bijvoorbeeld bepaalde netwerkschijven of printers. Power BI maakt gebruik van deze inloggegevens en het bijbehorende Windows domein-account.

Voordeel 3

Je koppelt Power BI makkelijk aan je Microsoft Azure-omgeving

Azure is kortgezegd het cloud computing platform van Microsoft. Ook hier geldt dus het voordeel dat je van meerdere diensten van Microsoft tegelijk gebruik maakt. Data opslaan, gebruiken, combineren en analyseren in de cloud heeft veel voordelen. Denk aan oneindige en schaalbare opslagcapaciteit en directe beschikbaarheid. Dat heb je beide niet wanneer je dit on premise (lokaal binnen de organisatie) wilt doen. 

Bovendien is Azure meer dan alleen een cloudplatform. Het bevat ruim 200 diensten waar je je voordeel mee doet. Wil je meer weten over Microsoft Azure en de service die het biedt naast alleen cloudopslag? Ook daar schreven we een artikel over: Wat is Microsoft Azure en van kun je ermee?

Nadeel: licenties om meer te bouwen en te kunnen zien

We hebben je tenslotte ook nog een nadeel van Power BI beloofd. Een van de weinige nadelen – al kun je erover twisten of het echt een nadeel is, of gewoon logisch – is dat je licenties nodig hebt. Er zijn drie licentietypes binnen Power BI, namelijk: gratis, Pro en Premium per gebruiker. 

Met de gratis licentie heb je toegang tot je eigen inhoud en de inhoud die met je gedeeld is door Pro en Premium gebruikers. Heb je een betaalde licentie, dan heb je meer mogelijkheden, zoals het delen van dashboards met anderen. Op de website van Power BI lees je meer over het licentiemodel. 

Een hele reeks artikelen over Datagedreven Werken en Dashboarding

Binnen dit artikel verwezen we al naar meerdere artikelen die we schreven. Deze zijn allemaal onderdeel van onze reeks artikelen over datagedreven werken en dashboarding. Je vindt de artikelen op onze website en op LinkedIn.

Heb je vragen of is er een onderwerp waar je graag meer over leest? Laat je comment achter op LinkedIn of neem contact met ons op.