Home » Kennisbank asset management » Wat is Microsoft Azure en wat kun je ermee?
Azure is het cloudplatform van Microsoft. Tenminste, dat is het korte antwoord op de vraag wat Microsoft Azure eigenlijk is. Er is ook een lang antwoord, want dit platform bestaat uit meer dan 200 producten en cloudservices. In dit artikel leggen we hier meer over uit en belangrijker: wat je aan die producten en diensten hebt.
Een cloud (computing) platform levert je computingservices, zoals servers en opslagcapaciteit, databases, maar ook software en netwerkfunctionaliteiten. Dit wordt opgeslagen in de ‘cloud’ oftewel: op het internet en niet lokaal. Overigens is met Azure ook een hybride oplossing mogelijk, waarbij je diensten op het net en lokaal combineert.
Voordat we verder ingaan op al die verschillende services, zetten we eerst de voordelen van Microsoft Azure op een rijtje. Daarna wil je vast snel verder lezen hoe je dat voor elkaar krijgt, want werken in de cloud en met Microsoft Azure heeft aardig wat voordelen:
Je hoeft niet zelf te investeren in servers en hardware en je betaalt achteraf alleen voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt.
Je kunt direct aan de slag én je weet dat je werkt met state of the art producten die optimaal en snel functioneren.
Opschalen en afschalen is ontzettend simpel. Hierdoor kun je snel voldoen aan een grotere vraag, maar ook weer snel kosten besparen zodra het niet meer nodig is.
Je weet zeker dat de beveiliging altijd goed geregeld is en je gebruik maakt van de nieuwste en beste securitymogelijkheden. Je voldoet automatisch aan allerlei standaarden zoals AVG en verschillende ISO-certificeringen. Bovendien lift je ook mee op andere nieuwe technologische ontwikkelingen.
Alle diensten binnen Azure opnoemen gaat wat ver, maar gelukkig maakt Microsoft zelf onderscheid in verschillende categorieën. Die zetten we hieronder op een rijtje, dan kun je zelf kijken wat voor jou interessant is!
Dit zijn diensten van Azure per categorie:
Gebruik je data voor AI en Machine Learning? Dan zijn er diensten als Text to Speech, API’s voor gezichtsherkenning, service voor chatbots en nog veel meer.
Allerlei diensten om data te analyseren, bijvoorbeeld predictive analysis en big data, maar ook integraties met Power BI.
Denk aan backups, migraties en monitoring van gegevens.
Firewalls, DDoS-beveiliging, wachtwoorden, VPN: need we say more? Met Azure zit je safe.
Schaal makkelijk op en af. Zo zorg je dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.
Werk met microservices en deel ze gemakkelijk.
Met databaseservices binnen Azure speel je in op snelle groei.
Azure levert allerlei tools waarmee je betrouwbaar kunt bouwen, testen, implementeren en veilig delen binnen teams.
Zo combineer je cloud-computing makkelijk met on-premise.
Logisch: om identiteit en toegang van gebruikers te beheren.
Hiermee integreer je de diensten binnen Azure met gegevens, processen en toepassingen binnen de organisatie.
Met Azure kun je assets of omgevingen met elkaar verbinden. De data die je dan genereert, gebruik je om de juiste beslissingen te nemen.
Video opslaan en afspelen, that’s all folks!
Om de migratie naar de cloud te versimpelen.
Hiermee breng je fysieke en digitale werelden samen.
Veel werkzaamheden vinden tegenwoordig plaats op mobile devices in plaats van op een laptop of desktop. Met apps voor deze apparaten maak je dit gebruiksvriendelijk en veilig.
Om klanten en gebruikers optimaal gebruik te laten maken van mogelijkheden in de cloud en on-premise.
De term zegt het al: hulpprogramma’s voor developers.
Schaalbare en veilige opslag in de cloud, voor gegevens, apps en meer.
Om webtoepassingen snel en efficiënt te bouwen, implementeren en te schalen.
Om een beveiligd, extern bureaublad vanaf elke locatie te gebruiken.
Een overzicht van alle diensten vind je op de website van Microsoft Azure.
Waarschijnlijk trek je na het lezen van bovenstaande zelf al de conclusie, maar Azure is enorm waardevol bij datagedreven werken. Voor de opslag, verwerking en analyse van enorme hoeveelheden data heb je veel opslag- en rekencapaciteit nodig. Dat levert Azure. Je hoeft ook geen enorme voorinvesteringen te doen voordat je aan de slag gaat. Zowel qua kosten als (doorloop)tijd is dat ontzettend waardevol.
Dit artikel is onderdeel van een hele reeks artikelen die we schrijven over datagedreven werken en dashboarding. Want datagedreven werken is een must vinden wij! Volg ons op LinkedIn om als eerste een nieuw artikel te kunnen lezen.
Wil je meer weten over Microsoft Azure of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.