Categorieën
Artikelen Kennisbank

Met data sluit je toeval uit

Met data sluit je toeval uit

Toeval bestaat niet. Of toch wel? Als je data op de slimme manier inzet, sluit je toeval voor een groot gedeelte uit. Wat wij toeval noemen is een gebeurtenis die vooraf niet te voorzien of te berekenen is geweest. Het is een onverwachte samenloop van omstandigheden, zoals iemand ‘bij toeval tegen het lijf lopen’. En het zit ‘m nou net in dat ‘berekenen’. Want met data kun je dat wél.

Beslissingen maken op onderbuikgevoel

Ondanks dat veel mensen wel weten dat data een hoop kan verklaren, gaat niet iedereen er ook al zo mee om. In één van onze eerdere artikelen Datagedreven besluitvorming: van onderbuik naar feiten schreven we al dat maar liefst 35% van de managers aangeeft hun strategische beslissingen nog steeds te doen op basis van een onderbuikgevoel. In dat geval is het zeker toeval of dat de juiste beslissing is of niet.

Het einde van toeval door data?

Je hebt verschillende manieren waarop je data kunt inzetten. Bijvoorbeeld om gebeurtenissen achteraf te verklaren, waarmee je toeval alsnog uitsluit. Of om de toekomst te voorspellen of zelfs naar je hand te zetten. In dat geval is er dus helemaal geen sprake meer van toeval. We spreken in dit verband over descriptive, diagnostic, predictive en prescriptive analysis. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel De toekomst voorspellen met data-analyse.

Alles valt te verklaren. Of niet?

Om goede voorspellingen te doen heb je veel data nodig. Heb je dat niet, dan kan de uitkomst namelijk nog steeds berusten op – jawel – toeval. Wij werken vaak in productieomgevingen, zoals fabrieken. Door de digitalisering hebben we afscheid genomen van analoge processen en is alles digitaal geworden. Hierdoor creëer je ook informatie in digitale vorm: data. 

Binnen een fabriek heb je daardoor ontzettend veel data die je kunt gebruiken. Denk aan data van de machines zelf, maar ook robots in de fabriekshal, sensoren die aantallen producten of snelheden meten, maar ook klant-, verkoop- en medewerkergegevens.

Data-analyse en voorspellingen doen

Door data te analyseren en combineren kun je voorspellingen doen. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat een machine defect raakt. Belangrijk, want door onderhoud in te plannen voorkom je ongeplande stilstand. Voorspellingen over menselijk gedrag (zoals koopgedrag of gezondheid) kennen een grotere toeval component. Binnen de industrie kan toeval steeds meer worden uitgesloten, waardoor er sprake is van Industry 4.0. 

Industry 4.0 of Smart Industry

Industry 4.0 – of Smart Industry zoals we het in Nederland vaak noemen – is de vierde industriële revolutie. Het gaat verder dan alleen digitalisering, maar verbindt verschillende systemen en machines en laat die met elkaar communiceren. Hierdoor ontstaan slimme fabrieken, die enorm efficiënt en voor het grootste gedeelte geautomatiseerd werken. Nieuwe inzichten worden verwerkt en verbeteringen doorgevoerd om steeds beter, sneller en efficiënter te werken. En… om steeds minder aan het toeval over te laten.

Gebruik data op de juiste manier om steeds verder te verbeteren

Productiviteit is geen toeval meer! Door data slim te gebruiken krijgen we grip en kunnen we gericht verbeteren. Uiteindelijk door die data en de machines en software waar die data van afkomstig is zelf voor ons te laten werken.

Lees meer over Datagedreven Werken en Dashboarding

Werken met data wordt steeds geavanceerder én interessanter! We zijn heel erg benieuwd wat jij daarvan vindt. Lees daarom al onze artikelen over datagedreven werken en dashboarding op onze website of op LinkedIn. Daar kun je ook al je vragen en opmerkingen over deze onderwerpen achterlaten. 

Wil je meer weten, sparren, of heb je een specifieke vraag die je snel beantwoord wilt hebben? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!