Categorieën
Artikelen Kennisbank

Welke dashboard visualisatie gebruik je wanneer?

Welke dashboard visualisatie gebruik je wanneer?

Een goed dashboard toont in één oogopslag wat je moet weten. Hoe je die gegevens op je dashboard laat zien, noemen we datavisualisatie. Verschillende gegevens kun je op verschillende manieren weergeven. 

Er zijn tientallen verschillende soorten grafieken en andere visualisatietypen voor je dashboard. Heb je er ook wel eens moeite mee welke je moet kiezen? We zetten hier een aantal datavisualisaties voor je op een rij.

voorbeelden- datavisualisaties-dashboard-kimplusdelta

Dashboard in Power BI

Wij gebruiken vaak Microsoft Power BI om dashboards te bouwen. Power BI  is een interactieve tool voor het visualiseren van data, waardoor je Business Intelligence beschikbaar maakt voor eindgebruikers. Alle voorbeelden van datavisualisaties die we hieronder bespreken zijn dan ook beschikbaar in Power BI.

Lijndiagrammen

We beginnen met de moeder der grafieken: het lijndiagram. Op de x-as staat meestal een tijdsverloop (in uren, dagen, maanden, etc.) en op de y-as de bepaalde waarde. Denk bijvoorbeeld aan het aantal verkochte producten over de tijd.

datavisualisatie-voorbeeld-lijndiagram-dashboard-kimplusdelta
datavisualisatie-voorbeeld-staaf-kollomdiagram-dashboard-kimplusdelta

Staaf- of kolomdiagram

Het zusje van het lijndiagram is het staafdiagram. Worden bij een lijndiagram punten met elkaar verbonden met een lijn, bij een kolomdiagram heeft elke tijdseenheid een eigen kolom. Soms is het voor de weergave handig om het diagram een kwartslag te draaien. De kolommen lopen dan van links naar rechts. Meestal worden de waardes dan niet afgezet in tijd, maar bijvoorbeeld per regio.

Vlakdiagram

Een vlakdiagram lijkt op een lijndiagram. Het verschil is dat er twee of meer lijnen in één diagram worden weergegeven en de ruimte onder de lijnen wordt met verschillende kleuren ingekleurd. De functie is het vergelijken van twee waarden, denk aan de omzet van het huidige jaar ten opzichte van die van vorig jaar.

datavisualisatie-voorbeeld-vlakdiagram-dashboard-kimplusdelta
datavisualisatie-voorbeeld-combinatiegrafiek-dashboard-kimplusdelta

Combinatiegrafiek

Ook een combinatie van een lijndiagram en een kolomdiagram is mogelijk. Hierbij geven de kolommen bijvoorbeeld de omzet weer, terwijl de lijn het aantal verkochte producten weergeeft. Toch heeft deze visualisatie niet altijd het beoogde effect. Ons brein heeft er namelijk moeite mee om verschillende schalen (bijvoorbeeld omzet in euro’s en producten in honderden aantallen) met elkaar te vergelijken.

Taart- of cirkeldiagram

Hierbij wordt in een cirkel het verband tussen de delen en het gehele weergegeven. Bijvoorbeeld het aantal verkopen per regio.

datavisualisatie-voorbeeld-spreidings-bubbel-diagram-dashboard-kimplusdelta

Spreidings- of bubbeldiagram
(of bellendiagram)

In een spreidings- of bubbeldiagram kun je drie waardes tegelijkertijd inzichtelijk maken. Je gebruikt namelijk de x-as de y-as en de bubbel zelf. Die kan bijvoorbeeld in grootte variëren om iets te zeggen over de waarde wordt gerepresenteerd, en of werken met verschillende kleuren.

Landkaarten

We spraken bij staafdiagrammen al over verschillende regio’s, maar die kun je ook weergeven op een landkaart. Simpel door bijvoorbeeld de omzet in de kaart weer te geven. In dat geval is het een leuk extraatje. Het wordt interessant als je verschillende gegevens combineert. Denk aan de soort producten die je verkoopt. Je kunt dan snel zien of die verkopen afhankelijk zijn van demografische gegevens zoals woonplaats.

datavisualisatie-voorbeeld-kaarten-tegels-dashboard-kimplusdelta

Kaarten of tegels

Soms is less more. Geef bijvoorbeeld een bepaalde waarde weer als een enkel getal. Een voorbeeld is de klanttevredenheid. Wel belangrijk: je moet als gebruiker weten of de score goed of slecht is. Geef daarom de doel- of minimale waarde weer, of werk met kleuren. Rood is slecht en groen is goed.

Stoplichten en meters

Over kleuren gesproken, stoplichten en meters (zoals die op het dashboard van je auto) kunnen ook helpen. Zeker in het laatste geval zie je de score, hoe die zich verhoudt tussen de minimale en maximale waarde, en of de huidige score goed is of niet.

datavisualisatie-voorbeeld-stoplichten-en-meters-dashboard-kimplusdelta
datavisualisatie-voorbeeld-treemap-dashboard-kimplusdelta

Treemap

Een treemap is een overzicht van gekleurde rechthoeken in een diagram. De grootte van de rechthoek geeft iets aan, namelijk de waarde ten opzichte van de rest. Ook hier kun je werken met kleuren die een eigen betekenis hebben.

Matrix of tabel

Tot slot nog de minst visueel aandoende visualisatie. Een matrix of tabel bestaat voornamelijk uit getallen, die op een bepaalde manier zijn gesorteerd, bijvoorbeeld van hoog naar laag. Ook hier kun je werken met kleuren als rood en groen als de waardes boven of onder een bepaalde waarde komen.

datavisualisatie-voorbeeld-matrix-tabel-dashboard-kimplusdelta

Een dashboard vertelt je hoe je er echt voor staat

Deze opsomming is nog lang niet alles. Toch leert de ervaring om niet al te excentriek om te gaan met al deze mogelijkheden. Zeker als je een visualisatie gebruikt die niet vaak voorkomt, hebben gebruikers moeite om te zien wat er bedoeld wordt. Of het kost ten minste extra tijd om dat te doorgronden. In dat geval ga je voorbij aan de functie van een dashboard: snel, gemakkelijk en vooral in één oogopslag aflezen wat er gebeurt.

Volg onze artikelenreeks over
Datagedreven Werken en Dashboarding

Vind je dit artikel interessant? Lees dan verder in onze reeks over datagedreven werken en dashboarding. Je vindt alle artikelen op onze website en we posten ook op LinkedIn.

Heb je vragen of een onderwerp waarover je graag wilt lezen in deze serie? Laat dan je comment achter op LinkedIn
of neem 
contact met ons op.