Categorieën
Artikelen Kennisbank

Wat is Datagedreven Werken?

Wat is Datagedreven Werken?

‘Datagedreven werken’ en ‘data driven’ zijn al tijden buzzwoorden. Maar wat is het precies? En wordt het niet eens tijd om geen buzzword maar gemeengoed te worden? Wij vinden van wel. Zeker nu na de coronapandemie de Digitale Transformatie een enorme vlucht heeft genomen. Nog zo’n buzzword! 

In dit artikel leggen we ze graag aan je uit.

Wat is Datagedreven Werken precies?

Datagedreven werken is het consequent analyseren van data en op basis daarvan sturen. Je laat je dus leiden door feiten, waarmee je bij bijvoorbeeld de kwaliteit van je product of dienstverlening kunt verbeteren, efficiënter kunt werken of zelfs gedrag kunt gaan voorspellen.

Wat is de Digitale Transformatie?

Er zijn verschillende definities van digitale transformatie in omloop, maar wat ze gemeen hebben is dat de aanpak van een organisatie verandert. De organisatie gaat over naar een businessmodel dat digitale middelen gebruikt voor bedrijfsprocessen en informatiebeheer, om daardoor flexibel in te spelen op veranderingen van klanten en de markt. Het digitaliseren van bedrijfsprocessen is hiervan een onderdeel. 

Wat is Digitalisering?

Digitalisering is het digitaal uitvoeren van processen die eerst analoog plaatsvonden. Werd de boekhouding ooit met pen en papier gedaan, inmiddels gebeurt dat allemaal digitaal. Het gevolg hiervan is dat informatie ook digitaal wordt vastgelegd en er data ontstaat. Door de combinatie van digitalisering en digitale transformatie wordt de hoeveelheid data steeds meer en veelomvattender. 

Wat is de Informatierevolutie?

Een informatierevolutie is een revolutie in de omgang met informatie. ‘Een’ informatierevolutie inderdaad, want bijvoorbeeld de boekdrukkunst was ook zo’n revolutie die grote veranderingen teweegbracht. De huidige informatierevolutie bestaat uit technologische innovaties, sensoren, cloudtoepassingen en de koppeling van bestaande systemen, waardoor er een onophoudelijke stroom aan data en informatie ontstaat.

Wat heeft dit allemaal te maken met Datagedreven Werken?

Voor een datagedreven aanpak, is allereerst data nodig en veel ook. Door digitalisering, digitale transformatie en de informatierevolutie ontstaat er steeds meer data, die gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in allerlei processen, bedrijfsresultaten en klantgedrag. 

Beslissingen op basis van data

Organisaties staan voor de uitdaging om deze data om te zetten naar bruikbare informatie. Met deze informatie kun je beslissingen maken die zijn gebaseerd op feiten. Kortom: je werkt dan datagedreven.

Wat is een Dashboard?

In een dashboard worden gegevens visueel weergeven, bijvoorbeeld in tabellen, grafieken, meters, kaarten of diagrammen. Je ziet op één enkel scherm de belangrijkste informatie over bepaalde bedrijfsdoelstellingen op basis van KPI’s (Key Performance Indicators). In oogopslag zie je wat je nodig hebt om beslissingen te nemen, of wat je verder dient te onderzoeken.

Het begin van onze serie over
Datagedreven Werken en Dashboarding

Interesse in datagedreven werken en dashboarding? Snappen we! Daarom heb je net ons eerste artikel in de serie over deze onderwerpen gelezen. Wil je meer lezen over datagedreven werken en dashboarding?

Volg ons op LinkedIn. De komende maanden staan in het teken van deze onderwerpen en delen we regelmatig tips en kennis. Heb je specifieke vragen over datagedreven werken of dashboarding? Laat ze achter in de comments op LinkedIn en we komen er in een volgend artikel op terug.

Kun je daar niet op wachten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!