Categorieën
Artikelen Kennisbank

Gebruik de Toolbox datagedreven werken van de overheid als praktisch startpunt

Gebruik de Toolbox datagedreven werken van de overheid als praktisch startpunt

Digitalisering, digitale transformatie en datagedreven werken zijn hot. Ook bij de Nederlandse overheid. Daarom is de website digitaleoverheid.nl in het leven geroepen. Die slaat een brug tussen het beleid en de professionals die werken aan digitalisering van de overheid. Je vindt er allerlei informatie over ambities, wetgeving, nieuws, hulp en praktische voorbeelden.

Een voorbeeld hiervan is de Toolbox datagedreven werken. Handig als je met datagedreven werken aan de slag wilt. In de toolbox zit informatie, maar ook handleidingen en tips van ervaringsdeskundigen om je te helpen een datagedreven project op te zetten binnen je organisatie.

toolbox datagedreven werken kimplusdelta

De Nederlandse overheid en data

Net als andere organisaties maakt de overheid gebruik van data om dienstverlening slimmer, toegankelijker en persoonlijker te maken. Daarnaast heeft de overheid de plicht om op een ethisch verantwoorde manier met data om te gaan. Bovendien ziet de overheid het als haar taak om de kansen die data bieden te benutten en organisaties binnen en buiten de overheid te stimuleren om dat ook te doen. Daaruit is de Toolbox datagedreven werken ontstaan.

Deze onderdelen zitten in de Toolbox datagedreven werken

Interessant toch? Wij kunnen in ieder geval nooit genoeg krijgen van data en datagedreven werken en zijn vol enthousiasme in de toolbox gedoken. De toolbox bevat de volgende stappen en onderwerpen.

Stap 1

Ontdekken: vraag en aanpak

We schreven het al in veel van onze eerdere artikelen uit onze reeks Datagedreven werken en dashboarding.  Spring niet direct in het diepe, maar formuleer eerst de vraag of het probleem dat je met data wilt oplossen. In de toolbox vind je praktische handleidingen die je daarbij kunnen helpen. 

Stap 2

Aandacht voor ethische en juridische aspecten

Dat vrijwel alles kan met data, betekent niet dat je het ook moet willen. Er zijn veel ethische en juridische aspecten om rekening mee te houden. Denk aan privacy en transparantie. In de toolbox lees je daar meer over en vind je hulp.

Stap 3

Randvoorwaarden scheppen

Om je datagedreven project of datagedreven werken in het algemeen succesvol te maken, zijn er een aantal randvoorwaarden waaraan je moet voldoen. Denk aan de juiste cultuur binnen de organisatie, evenals kennis, tools en architectuur. De toolbox helpt je de randvoorwaarden te schetsen en eraan te voldoen.

Stap 4

De juiste methode voor het juiste doel

Werken met data kan op uiteenlopende manieren. Denk aan verschillende analyse- en data science-technieken die je kunt gebruiken, zoals textmining of datavisualisatie. Om je project succesvol te maken, is het belangrijk dat je de goede methode kiest om je vraag uit de eerste stap te beantwoorden.

Stap 5

Verzamelen, bruikbaar maken en verwerken van data

De eerste vier stappen zijn voorbereiding op het ‘echte werk’. Bij stap vijf gaan we daadwerkelijk aan de slag. Je duikt in de data, kijkt of ze juist zijn, of je ze kunt en mag gebruiken en of je daarmee antwoord op je vraag vindt. 

Hulp uit de toolbox die je hier kunt verwachten zijn artikelen over verantwoord data delen, hulp bij het maken van dashboards en informatie over het anonimiseren van data.

Stap 6

Aan de slag: datagedreven werken in de praktijk

Het laatste onderdeel uit de toolbox geeft inspiratie. Je leest ontzettend veel voorbeelden van datagedreven werken plus een aantal interviews met ervaringsdeskundigen.

Bonus stap

doe de Nationale AI-cursus!

Hij staat al een tijdje online, maar lang niet iedereen heeft hem al gevonden. Iedereen kan gratis en voor niets de Nationale AI-cursus doen. Daarbij wordt Kunstmatige Intelligentie (AI) op een begrijpelijke manier uitgelegd, voor iedereen. Heb je dus een uurtje of wat over, volg dan de cursus. Je krijgt er nog een certificaat voor ook.

Lees meer over Datagedreven Werken en Dashboarding

Vind je dit artikel interessant? Volg dan de hele serie die we over datagedreven werken en dashboarding schrijven. Je vindt de artikelen op onze website en op LinkedIn.

Heb je vragen of is er een onderwerp waar je graag meer over leest? Laat je comment achter op LinkedIn of neem contact met ons op.